Tyskland: Harzen

Forfatter: Ejvind Bang

 

Vandretur i Harzen maj 2010.

Vi er 4 ”gamle mænd” i gruppen, startet af Per (58) i 2009, med kanotur på Klarelven i Sverige, et Vagabondturs arrangement med overnatning i telt.  Oprindeligt skulle overnatningen være i det fri, men myggene, mageligheden og campingpladserne fik overtaget.  Kemien var god, vi havde en sjov tur, så en masse ”bævere” og på hjemvejen gik snakken om vandreture.

Jeg faldt over Vandretur.dk og med de gode billeder, især dem med øl, var det ikke noget problem at overtale de andre.  Vi kørte sydpå i Pers bil fredag før Pinse, handlede lidt retro-varer ved grænsen, Hansa Export, Jägermeister og Fernet Branca, dertil  retro-stau på Autobahn.  2 timer forsinket stillede vi bilen på Pension Horenburg i Clausthall, vandrehjemmene i  Clausthall og Altenau er nu nedlagte, fandt  i modsætning til 2007, den direkte vej ud af byen mod Hahnenklee og var fremme ved Pension Schubert ved 19-tiden.  Undervejs havde Kjeld dog konstateret, at han da vist havde fået for mange Hansa i rygsækken og at dem gad han ikke slæbe på næste dag. Vi havde bestilt ”Abendbrot” hjemmefra og var lidt spændte på om det var rugbrødsklemmer. Til vores store glæde blev vi vist ned på Cafe Zum Kachelofen, hvor vi for 9 euro indtog en stor Schnitzel med en hel bakke champignon, løg og brasekartofler til. Her lærte vi et nyt udtryk ”Kein hetzen”.  I mørket foran Pension Schubert gjorde vi et godt indhug i Kjelds Hansa og Fernet Branca, synd at han skulle slæbe på dem næste dag. 

Pinse lørdag.

Næste dags morgen ryddede alderspræsidenterne John (70) og Kjeld (67) godt op i rygsækkene, læs ”kufferter med bæresele”, som de havde anskaffet til formålet. En bærepose med omkring 4-5 kg t-shirts, håndklæder, underbukser m.m. blev efterladt til afhentning mandag, restpartiet af øl var forsvundet på værelse 3 i nattens løb.

Dagen startede med en lang jævn stigning, 250m på de første 3 km, og trak lidt tænder ud, så vi skulle lige hvile på en træstamme. Undertegnede advarede om harpiks, men da vi rejste os havde min buksebag haft kontakt med et savsnit og suget ½ tønde harpiks til sig, heraf udtrykket ”harpiksmanden”.  Ved næste stop kunne Per med I-phonen meddele, at en blanding af terpentin og sprit kunne fjerne pletten. Da vi ikke havde nogen af delene, blev der gjort et forsøg med Victorinox og kogende vand, men godt blev det aldrig. Måske skulle vi have forsøgt med støvlesafter, Kjelds støvler var nu så opløste, at de blev efterladt pænt ved siden af bænken, måske står de der endnu.

Vi fulgte pænt ruten mod Schulenberg, herligt vejr, 20 grader og solskin, fandt en genvej og en lille Imbiss ved minigolfbanen, hvor vi kunne få en pilsner til vores medbragte frokost, bestående af rugbrød, kippers og makrel. Vi rykkede hurtigt frem over broen, men så var det også slut med den hurtige fremrykning. På en eller anden måde fik Per, vores ellers så sikre stifinder, lokket os op ad en smal sti uden afmærkning, hen over fældede træer, pludselig en grusvej der måske gik tilbage til udgangspunktet, stadig ingen afmærkning, en GPS der viste at vi var uden for veje og stier, og en stifinder der kategorisk nægtede at gå i modsat retning af målet Altenau. Resultatet blev at vi fortsatte ad ”skovvejen”, med en stejl opadgående skrænt på venstre side og en stejl skrænt ned mod vandet på højre.  Over flere træer, endelig fandt Kjeld aftryk af et cykeldæk, så måtte vi være på rette spor, en gruppe vandrere kom imod os, jo vi skulle bare fortsætte, så kom vi til Altenau.  Ja tak men hvornår, vi skulle være fremme ved hotellet inden kl. 18, og vablerne gjorde nas, stien gik rundt i en kurve og vi var på vej tilbage, endelig et skilt, op ad en stejl skrænt, der var ved at tage luften fra os. Ud på en flad grusvej, Nordic Wander Rute 2009. Det var der ikke noget af på vores kort, til gengæld var der et skilt, der bekendtgjorde, at der var næsten lige langt, om vi gik til Clausthall, hvor bilen stod, jeg ved ikke om der var nogen der var fristet, eller Altenau. Kæmpede os videre til asfaltvejen nord for Altenau.  Tid til hvil, ingen orkede at gå de 150m til campingpladsen og hente øl.  Vi fandt hurtigt Hotel Zur Schmiede, i god tid kl. var kun 16:30. ”Kein Hetzen”, indlogering på et fint 4-sengsværelse øverst med udsigt. Powernap, vableprikning og ud at nyde en øl fra selvbetjeningskøleskabet på trappen. Vi blev enige om, at vi havde gjort det godt, især var de yngre imponerede af de ældre, vi vil være stolte, hvis vi kan gennemføre en sådan tur når vi bliver 67-70 år.

 Aftensmaden indtog vi neden for hotellet, nogle tog trappen andre fulgte vejen, hvem kom først? Restaurant med eget slagteri, dejlig mør rumpsteak. Tilbage på hotellet kiggede vi Champions League finale, mens Per og John straks tørnede ind.  John med en stor forbinding neden om kæben og op om hovedet for at bekæmpe sin snorken.  Dertil udleverede han ørepropper til os andre. Et herligt syn.

 

Pinse Søndag.

Scrambled eggs til morgenmad, allerede dagen i forvejen var vi mere eller mindre blevet enige om at tage den direkte vej til Clausthall, kun Kjeld havde kræfter og mod på at følge 2007-ruten til den bitre ende. Var på vej nord ud af byen, heldigvis spurgte ”Beduinen” om vej, og vi kom direkte op til banestien.  John fik tilnavnet ”beduinen” pga. hans fremmedlegionær klædningstykke, hvid kasket med hvidt klæde ned over nakken.  John har dog ikke været fremmedlegionær, men har det med fra dengang han udvandrede fra Australien op gennem Afrika til Danmark. Eller også er det fra dengang han udvandrede fra Danmark til Australien og tog den hele vejen på tommelen ned gennem Europa og Asien, utroligt hvad han har oplevet den mand.  Her og nu måtte han nøjes med, i selskab med ”Cowboyen”  Kjeld,  ”Vableprikkeren” Ejvind  og ” Ratle Snake” Per, fordi han gik med en æske Tic-Tac, der raslede i lommen, at gå den seje gang på Alte Bahndamm mod Clausthall. Under et hvil var ”Beduinen” nær blevet et hoved kortere, da han havde smidt sig på ryggen på tværs af stien, pludselig kom der ud af ingenting, et par håndfulde mountain-bikere fræsende forbi. Efter et lille hvil ved svømmebadet nåede vi tilbage til bilen inden frokost, surt at have slæbt på dåsemad og rugbrød hele vejen, når det nu lige så godt kunne have ligget i bilen. Vi blev indlogeret og fandt en hyggelig Biergarten, skiftede bord pga. røgen eller var det på grund af John?  Gik på restaurant Hellas. Den unge Celica skaffede os et bord, fik tag i Beduinen, blev rigeligt belønnet med drikkepenge og vi med uzoer.  En sjov aften som afslutning på vores vandretur.  På vej tilbage, via Steak House, hørte vi pludselig en lyd bag os og da vi så tilbage, lå Kjeld på fortovet med skrammer på næsen. Hvem der slog ham, fandt vi aldrig ud af, måske var det en trappe der sprang ud foran ham? Tilbage på pensionen fik vi ham tætnet med fire plastre.

 

Mandag

Den første tanke var, at vi skulle have checket Kjeld for hjernerystelse. Hvordan checker man i grunden for hjernerystelse?  Heldigvis var det Kjeld, der åbnede, da vi bankede på,  Gott  sei  Dank.  Per sov stadig, det trængte han også til, det var jo ham der skulle køre. Kein hetzen. Morgenmad med hjemmestrikkede hatte til de kogte æg, plasticblomster og små plasticfugle i vindueskarmen - var der nogen der sagde Pia-segmentet.  Emmanuel var taget ned for at hjælpe sin søn i Dubai, så ingen frokost i Hildesheim og ingen stau. Vi kom derfor til Odense før planlagt, og den afsendte SMS var åbenbart ikke tilstrækkelig kommunikation, Per og Kjeld måtte vente et par timer, på den udmærkede aftensmad, som Bente havde lavet, før de kunne drage videre nordpå til Aalborg. Det gav tid til afregning, revisoren kom på arbejde, en I-phone kan mange ting, men kan man nu også stole på den som lommeregner?

Denne tur blev på sin vis mere våd end kanoturen, selv om det var solskin hele vejen. Hvor skal vi så hen næste år? Vi ved det ikke endnu, men Per og Kjeld har påtaget sig at arrangere en cykeltur, langs Mosel? Langs Donau?  Det skal nok blive godt, jeg glæder mig allerede.

 

 

Og så de klassiske billeder fra sådan en tur :-)

 

Ejvind (54)

Denne side er sidst redigeret: 20. december 2010 21:52