Litteratur

Der findes mange gode tidsskrifter, bl.a.:

Villmarksliv - jagt og fiske - Dette blad er norsk, og jeg har abonneret på det i ca. 4 år. Det indeholder ikke kun artikler og jagt og fiskeri, men også og friluftsliv. Der er ofte udstyrs tests. Et godt blad, som man bør abonnere på hvis man enten interesserer sig for jagt, fiskeri eller vildmarksliv. Prisen er for 12 numre er 395,- N.kr.

Adventure World - Et nyere dansk blad, som beskriver alle mulige slags ture, lige fra kanosejlads i Danmark til bestigning af Mt. Everest i Himalaya. Man kan få abonnement ved at gå til Adventure World's homepage og der tilmelde sig. Jeg har selv alle numre af bladet, og det er blevet et godt blad, som man ligeledes bør have. Prisen er 197,50 for 6 numre årligt, her er det muligt at få dem enkeltvis for 39,50 kr.

Utemagasinet - Er et svensk blad, dog har jeg kun et nummer af det, men hvis nogle skulle have lyst at abonnere på det så skriv til dem. Der er 8 numre om året og de koster 320 S.kr. Jeg vil ikke sige mere om det, da jeg ikke har noget grundlag.

Af bøger jeg har læst og fundet gode:

Da jeg er med i den norske bokkluben villmarksliv er de fleste af bøgerne på norsk, men for mig har det ikke været nogen hindring i at læse dem.

Pelsjegerliv blandt Nord Canadas indianere af Helge Ingstad Dette er en klassiker, som en del kender, den er norsk og handler om forfatteren, der for ca. 70 år siden, solgte sin advokat forretning, og rejste til Canada i fire år. Her levede han som pelsjeger blandt Nord Canada's indianere. Gyldendal norsk forlag første udgave 1931.

Nordisk Fjellflora af Örjan Nilsson - Norsk utgave af Reidar Elven. Denne bog beskriver over 700 fjeldplanter. Den er oprindelig svensk, men jeg har den norske version. Jeg har ikke selv læst den fra start til slut, men det er også en "felthåndbog". Cappelens felthåndbøker norsk udgave 1995.

Til fots gjennom Alaska af Lars Monsen. Man kender ham hvis man har læst Villmarksliv,  han er en nyere norsk forfatter. I denne bog beskriver han sin og Marit Holms tur gennem Alaska fra syd til nord gennem 10 måneder. Der står også en masse og deres udstyr, deres forberedelse o.s.v. Det er en af de bedste bøger jeg endnu har læst, og jeg har læst en del. Den er også rigt illustreret med flotte billeder fra Alaskas smukke natur. Gyldendal norsk forlag 1996.

Norge på Langs af Lars Monsen og Trond Strømdahl. Dette var egentlig Lars Monsen's første bog, men da jeg læste den anden først, sætter jeg også den højere på listen. Her går Monsen og Strømdahl, fra det nordligste, til det sydligste Norge, turen varer et år, og bogen minder en del om "Til fots gjennom Alaska", dog ikke lige så flot opstillet. Gyldendal norsk forlag anden udgave 1997

Den norske Fjellboka Leif Ryvarden (red.) Denne bog omhandler følgende områder: Norges fjellverden, Fjellene, Breene, Snø og snøskred, Været i fjellet, Vegetasjon og flora, Dyrelivet, Naturvern, Udstyr for fjellbruk, Om og bruke fjellet, Ferdigheter og gode råd, DNT - hytter og stier. Den er flot illustreret og teksten er meget god. Jeg vil virkelig anbefale den til alle som vil bruge fjeldet. Tangen Grafiske Senter 1995.

Med kart og kompas i villmarka af Lars Monsen og Glenn Randall. Endnu en bog hvori Lars Monsen medvirker, heri beskriver de brugen af kort og kompas og den går virkelig i dybden. Naturforlaget 1993.

Bjørnens år af Steiner Wikan. Denne bog er speciel, fordi den på en god måde, fører dig ind i bjørnens liv. Steiner Wikan der bor i Nordnorge har studeret bjørnen meget grundigt og har skrevet en virkelig god bog. Chr. Schibsteds Forlag 1996.

The National Outdoor Leadership School's wilderness guide af Peter simer og John Sullivan. Denne bog er fra USA fra den største "vildmarks skole" i det store land, læs mere hos NOLS. Det er ganske vidst en ældre bog, men mange af tingene i den er stadig aktuelle. Fireside Edition 1985.

Alaska af Tor S. Halvorsen. Denne mand har været mere end et år i Alaska og har samlet jagtoplevelser fra denne vildmarks stat, så også vi kan få glæde af dem. Samtidig fortæller den en del og dyrelivet. Grøndahl og Dreyers Forlag 1993.

Dyreliv på Nært hold af Dag Kjelsaas. Hovedredaktøren på Villmarksliv har her skrevet om hvordan vi kan komme tættere på dyrelivet. Bogen indeholder bl.a. Kamuflasje, smyging, lokking, sporing og udstyr. Den henvender sig altså til fotografer, jægere eller dyreintreserede. En spændende bog, med mange af forfatterens flotte billeder i. Naturforlaget Hjemmet Mortensen 1995.

Jotunheimen fra hytte til hytte med Thorbjørn Faarlund som hovedredaktør. Det var ud fra denne bog, at vi planlagde vores vandretur. Foruden at beskrive samtlige af DNT's ruter i Jotunheimen, skriver den også om en del historie fra området, og der er utrolig mange flotte billeder, denne bog bør enhver Jotumheims-vandre eje. Gyldendal Norsk Forlag 1987.

Tak til Daniel Jacobsen for de gode henvisninger, besøg eventuelt Daniel her

Denne side er sidst redigeret: 18. januar 2003 14:56