Tunø – øen rundt

Tunø - øen rundt

Kurt Sejr Hansen

Først lidt om Tunø

Tunø er en mindre ø der ligger i nærheden af Samsø, og man kan da også sejle til begge øer fra Hou på Jyllands østkyst. Er man sejler har Tunø en ganske fin havn i øens eneste by: 

På Tunø bor der godt 110 personer, yderligere er der over 100 sommerhuse – det er da også tydeligt at man lever af turisme og en smule landbrug. Som på andre øer er kreativiteten da også stor, med specialiteter fra øen, galleri, spisesteder mv. Men det helt specielle er dog at der ingen biler er – det er ganske anderledes end andre mindre øer som vi kender til. Yderligere info om øen findes på VisitOdder.

Tunø har sin egen webside med meget udmærket info om øen og hvad man bør se, overnatning – spisesteder mv. 

Der en meget fin vandrerute rundt om øen

Som det fremgår af kortet ovenfor er turen rundt om øen omkring 8 Km,vi gik nu omkring 11 km, men det er også fristende at dreje fra ind imellem og se nogle af de ster der er opmærket. Turen er i øvrigt fin opmærket og man skal anstrenge sig for at gå forkert.

Når man kommer med færgen skal man tage stilling til om man vil følge “rød rute” (den er gul på kortet ovenfor) til venstre op i byen eller til højre. Vi valgte op i byen først pga. vinden, men u også fordi vi trængte til en is som vi så købte hos købmanden oppe i byen.

Der er forbavsende høje skrænter fra kysten og op til stien, lidt overraskende og da også opmærket med at man skal gå mindst 2 meter fra skrænten. Man mærker tydeligt at størstedelen af øen er fredet område, der er mange fine havfugle, i perioder er der derfor begrænsninger på hvor man bør gå da disse fugle yngler.

Nord-vest på øen er der et større sommerhusområde og man kan godt fundret sig over at så mange ønsker sig et sommerhus på så lille en ø, men Tunø er ganske fredelig og man må have det for sig selv.

.

Tunø hævder at have ø klima, hvorfor fx. porre skulle være ganske specielle – det er sikkert rigtig. 

Selv vandreturen bevæger sig langs kysten, men ikke så man skal gå i sandet – efter de høje skrænter kommer man på mere flad landbrugsjord. Stykket der vender mod nord er præget af et par fine bakker der giver en god udsigt. Man kunne forvente at der var en del dyr der græssede og holdt vegetationen nede, men der er slet ikke tilfældet som det ellers er på fx. Samsø – så igen der er en del ganske uberørt natur, hvilket er fint og forfriskende. Der er i øvrigt fint med bord/bænkesæt undervejs – så man kan fint få sig et hvil undervejs.

Når man går tilbage mod byen, er der en ganske fin strand – så har man badetøj med så er det med at komme i vandet,

Tilbage til Tunø By finde et sted at spise frokost, herefter måske en mindre tur af gul rute til “Bjerget” og så ellers bare vente, man har rigtig god tid, for man ankommer klokken 10 og sejler 16.40

Besøgte galleriet som har åben fra maj til oktober, han fortalte at der var 80.000 besørgende på et typisk år, så man skal nok komme en hverdag og udenfor juli/august hvis man skal opleve den fantastiske fredfyldt stemning er er på øen.