Samsø – Nordruten

Samsø - Nordruten - Nordby Bakker

Kurt Sejr Hansen

Bestemt ikke alle kender Samsø, Der er rigtig mange, også vandre, for hvem Samsø er ukendt land. De fleste tænker sikkert også at Samsø er en mindre ø der bare er flad.

Sådan er Samsø ikke, Samsø er en pudsig blanding af turisme og frilands museum. Der er i sommer månederne rigtig mange turister, idet man kan sejle både fra Sjælland og Jylland – men samtidig er øen præget af gamle bygninger og en ro der ligner et frilands museum.

Men Samsø er også en vandre ø, i denne turbeskrivelse er der fokus på nord delen af øen.

Nordby, ligger som navnet antyder på nord-delen af øen, men da Samsø er nem at komme rundt i med bil, kan man hurtig komme fra den ene ende til den anden.

Ved Nordby skal man starte med at se den traditionsrige sø som ligger lige overfor den store P-plads midt i byen. Det er en ganske flot område, og man kan passende spise en is inden man går ud af byen mod nord spidsen som kaldes “Issehoved” – så man starter med at gå ud af den asfalterede vej mod “Issehoved”

Man skal lige være lidt opmærksom, for ved en P-plads går gul rute fra til højre op af en bakke. Man kan umiddelbart tænke, hvorfor gå op af bakken mod vandet, lidt hen og så tilbage – men snyd ikke dig selv for denne del af gul rute – man kommer tilbage til vejen ved Mosegård.

Herefter fortsætter man af den asfalterede vej indtil man møder blå rute.

Følg nu den blå rute og mærk pulsen når man nu bevæger sig op i bakkerne, der er en del dyrehold som er med til at vedligeholde området, disse går kan gå ude hele året og skal ikke klippes, de ser lidt sjusket ud – og man skal lige passe på ikke at kommel mellem moder og kid, nå men der er nogle rigtige dejlige udsigter 

Når man følger blå rute kommer man ud til den sidste P-plads inden “Issehoved”, man skal naturligvis ikke snyde sig selv, man skal endelig gå hele vejen ud og nyde nord spisen, her kan man tydelig se over til Jylland.

Der er nu flere muligheder, Fra p-pladsen kan kan fortsætte af blå rute, det kan anbefales – så kommer man over på den vest vendte del af Samsø nord. Man er stadig i nogle dejlig kuperede bakker, bortset fra nogle sommerhuse som var beboet var der ganske stille og roligt. Så man kan tage en pause og måske en lille morfar hvis man har behov for det.

Vi fortsatte af blå rute mod:

Føldals Bakke

Herefter over i grøn/gul rute mod:

Sønderballegård

Solbakke

Ballebjerg

Og så tilbage til Nordby af den asfalterede vej.

Samlet blev det en tur på godt 14 km, men den kan nemt forlænges, typiske ved at gå længere sydpå af vestsiden.

Men jo der er ganske kuperet på Samsø, højeste punkt er 64 meter – måske ikke så meget, men alligevel ok til at få pulsen op.