2022: Fra Porto til Santiago

Af: Kurt Sejr Hansen

Camino de Santiago, også kendt som “Camino til Santiago”, er et netværk af pilegrimsruter, der fører til Santiago de Compostela.
Den mest populære rute er Camino Francés, som starter i Saint-Jean-Pied-de-Port, Frankrig og slutter i Santiago de Compostela, Spanien. En af startpunkterne for Camino Francés er Porto, Portugal.
Turen gennemføres typisk til fods, og kan tage fra et par uger til en måned at gennemføre, afhængigt af ens tempo og valgte rute. Undervejs er der mange historiske og kulturelle seværdigheder at besøge, samt smukke landsbyer og byer at udforske.
Vores tur var 2 uger inkl. de 12 vandredage. Vi var tre personer der fulgtes helt hjemmefra.

Der findes flere alternativer, de fleste laver en kombination af kystruten og ruter ind i landet – man kan også mikse med en alternativ rute. 
Alt i alt er der en lang række muligheder der gør det hele meget fleksibelt.

Da vi er fra fastlandet (Jylland) er det mest naturligt af bruge Billund lufthavn, her flyver Ryanair heldigvis direkte til Porto. Dejlig nemt og hurtigt.

Man undgår også at miste sin rygsæk ved et flyskifte. Vi har ikke vores rygsække med som håndbagage.

Vores tur

DagPortokm:
1Vila do Conde27,6
2Esposende24,2
3Viana do Castelo25,6
4Caminha26,9
5Porto Mougas23,2
6A Ramallosa16,3
7Vigo21,9
8Redondela14,7
9Pontevedra19,6
10Caldas de Reis22,2
11Padron19,1
12Santiago25,6

Kilometer angivelserne er fra guidebogen af John Brierley “Camino Portugues”.

I praksis blev vores tur på 315 km og ikke de 266 km som det ovenfor kan tælles sammen til.

Turen i hovedtræk:

Fra Porto til Caminha
Dejlig rute langs vandet, naturligvis ganske flad og flere strækninger går man på en træsti, forhøjet over sandet. Ganske praktisk. Vi gik i oktober, kan forestille mig at turen ikke er så hyggelig når der er fyldt med badegæster – eller når der er en kraftig vestenvind, men for os var det ganske fint.

Caminha
Her kan man blive transporteret over på den anden side, en taxa båd eller en mere almindelig båd når der er sæson til det. På den anden side af floden er Spanien og man skal live være opmærksom på at man så er tilbage i “normaltid” – en times forskel.

Caminha til Pontevedra
Man fortsætter langs havet, nu ikke så tæt på havet som i Portugal, men dog sådan at havet er synligt for det mest og stadig uden stigninger af betydning.

Man kommer til storbyen Vigo, med mange muligheder – men brugte nu ikke meget tid der, men fortsatte nordpå. Man kommer nu længere ind i landet og mister hurtig kontakten med havet. 

Pontevedra til Santiago
Nu kom vi så på den “Spirituelle rute mod Santiago, det fortaber sig lidt hvorfor den er kaldt det. Nu er vi for alvor fri af kysten og der kommer da også lidt mere stigning og natur. Kort efter Pontevedra er der en større stigning op ti 135 meter, men det var nu helt ok at få den dovne sved ud af kroppen. Inden man når Santiago er der også en top på 260 meter, helt ok – kein problem.

Turen ind til Santiago er ganske anderledes og kortere end det man er udsat for på den franske rute. Pludselig er man nærmest ind ved Katedralen. Det er altid en oplevelse også selvom man har været der et antal gange før.

Det var blevet fredag eftermiddag, vi var hurtig fremme for at få vores Compostella. Det er beviset for at man har gået turen, tja det er vigtig for de fleste – et godt symbol af have som langt de fleste glæder sig over.

Overnatning
Vi overnattede kun på Alburgues, startende med et Alburgues tæt på lufthavnen i Porto og vi sluttede i byen før Santiago. I Santiago havde vi to nætter. Det med at bo under en Camino vandring kan man læse om andre steder – men ja det er at sove i sovesale og køjesenge for det meste. 

Vejret
Det var oktober og ganske glimrende, efteråret kan kun anbefales.

Generelt
Se i øvrigt “Camino FAQ” på disse sider om hvad man skal have med osv.

Herefter en række billeder fra turen.

Glade vandringsmænd (Just & Jens) ankommet til Porto, første aftensmad
Dejlig langs havet ved Portugals kyst
En velfortjent pause ved havet
3 morgenfriske vandringsmænd klar til dagens tur
Et af de bedre steder at overnatte ved Caminha
Frokost undervejs
Så er vi med båden over strædet til Spanien
Så er vi ikke længere altid helt tæt på havet
Vi havde kun en vandredag med et par timers regn
Kun 60 km tilbage - uha det går stærkt
En mor og hende baby som vi mødte flere gange, sejt!
En øl efter dagens tur er et must, bare en lille en
Ofte er der flere muligheder, man jo til at finde ud af
Det er også vigtigt at holde styr på øl - at man både får de rigtige og så ja nok ...
Det er træmanden til højre
På pilgrimskontoret i Santiago - få vores Compostella
3 glade vandringsmænd nåede til Santiago