Camino FAQ

Camino FAQ!

Kurt Sejr Hansen

Jeg gik min første tur i Maj/juni 2014, ikke en helt tur, men 359 km af den franske rute, jeg havde en del tilløb til turen inden jeg kom fra land – men havde en vidunderlig tur og havde meget nytte af andres erfaringer, bl.a. gennem Facebook gruppen og foreningen af ”Danske Santiagopilgrimme” – det kan varmt anbefales at melde sig ind i foreningen og læse medlems bladet ”Pilgrimmen”.
Jeg har samlet mine erfaringer i denne FAQ, som også fortæller lidt om min første tur – håber at det kan være til inspiration for andre.

FAQ oversigt:Hvorfor gå Camino
Kan man gå så mange kilometer i praksis?
Alene eller skal man helst gå alene?
Hvad skal jeg gøre anderledes på min næste tur?
Hvordan forløber dagene?
Skal man kunne tale Spansk?
Hvad skal man have med?
Hvor mange penge bruger man?
Bedbugs - lus, er det et problem?Hvorfor går man egentlig en Camino.

Der er mange forskellige motiver for at gå Camino og der er en del forskellige Caminoer – i praksis tænker de fleste på ”Den Franske rute” – derom senere.

For det første er der ikke en rigtig motivation eller en forkert motivation, har man lyst/behov skal man gør det. Og netop behovet kendetegner en del af dem der går Camino, hvis ikke før så opdager man det på sin første tur.


De fleste der går en Camino har et eller andet som de ”går og tumler med” og intet er for småt eller for stort og de fleste har en læring med hjem, heldigvis for det.

En stor del af dem der går, står overfor en større ændring i livet, det kunne være fordi man har mødt sygdom, skilsmisse, job forandringer eller lign – og andre har ”bare” behovet for at standse op og se sig omkring i livet, stille sig spørgsmål som:

  • Er jeg tilfreds med mit liv som det er nu
  • Kan jeg se mig selv fortsætte fremadrettet som nu
  • Har jeg nogle konkrete mål jeg ønsker at opnå om x tid
  • Mine relationer til andre, fungerer de
  • ……

Og sådan kan man blive ved. Jeg har stor respekt for dem som har mødt alvorlig sygdom eller ulykke og som bruger Camino vandringen til at bearbejde det og komme videre. Man siger jo ”der er ikke det problem du ikke kan gå væk”- det tror jeg er helt rigtig, om ikke andet kan du opnå at se helt anderledes på problemer og måske vægte mere tydeligt hvad der er vigtig.
Mange har mindre respekt for ”Camino turister”, dvs. vandre der ”kun” går 100 km eller får sin bagage bragt fra sted til sted – sådan ser jeg det slet ikke, igen der er ikke en rigtig måde eller en forkert måde at gå Camino på, der er den måde man selv bliver tændt af.
På min første tur møde jeg en fantastisk dame på 69 år som gik alle 800 km  (Franske rute) og som efter de første 200 besluttede sig for at få bragt bagagen fra sted til sted, det er da fantastisk synes jeg for det havde hun det rigtig fint med.
Generelt møder man utrolig mange fantastiske mennesker som (næsten) alle er opsatte og motiverede for at få en god tur, få snakket med andre, gå alene og forstå sig selv – tænk at have så mange timer med sig selv, det er sjældent man har det. Tid til fordybelse vil være en god overskrift for ens tur.
Man kan godt blive træt af grupper, der er en del larmende grupper specielt de sidste 100 km. Men det må de jo om, så må man prøve at holde sig lidt for sig selv. Man kan dog undre sig over hvad de vil med Caminoen – måske bare at have en hyggelig tur?


Kan man virkelig gå så mange kilometer?

Det korte svar er: Ja det kan man hvis man bare er i nogenlunde form og har en nogenlunde BMI, jeg er selv 175 cm høj og vejer godt 80 Kg – så jeg er lidt i den høje side af BMI skalaen, men jeg kunne fint få 350 km. Som var min første tur på 12-13 vandredage fra Leon til Santiago
Jo jeg forberedte mig lidt naturligvis, det er beskrevet senere. Min største bekymring før jeg tog af sted var ikke om jeg kunne gå 25 km, men om jeg også kunne det dag 2,3,4,5 ….. – og ja det kunne jeg heldigvis. Det kommer næsten af sig selv og ens kondi stiger betydelig undervejs, så man SKAL ikke kunne før man tager af sted og hvem kan i øvrigt træne 25 km om dagen i x dage hvis man bare har et normalt arbejde og liv.

I praksis gik jeg 4 – 5 km i timen, så 25 km om dagen bliver 5 til 6 timer og det er fint for mig, enkelte dage gik jeg betydelig mere. Se under turbeskrivelsen for 2014
Man kan fint tage en bus eller en taxa hvis man vil det og stadig have gået en Camino, husk der er ikke en rigtig eller en forkert Camino – der er den du selv synes er den rigtige.

 

Skal man tage af sted alene eller sammen med andre?

Jeg vil helt klart opfordre til at man tager af sted alene, man kan få alle sine sociale behov dækket da de fleste går alene og man kan trygt gøre det, man skal ikke være bekymret for overfald eller lign. Er det for grænseoverskridende, så tag af sted 2 personer og undgå at være for afhængige af hinanden. Måske du også møder en på din vej som du kan gå med resten af turen, eller de næste to dage? – der er mange muligheder. Da jeg fortalte venner og familie om mine Camino planer var spørgsmålene typisk: Kan du da ikke finde en at tage med, hvorfor går du da alene osv. Så generelt synes de fleste, der ikke har prøvet turen, at det er underligt at man virkelig ønsker at tage på tur alene. Vi er sociale dyr må man sige, somme tider rigelig sociale.


Erfaringer efter første tur i maj 2014

Når man har været af sted en gang og har ønsker/planer om endnu en tur, ja så er det naturligt at tænke på hvad man skal gøre mere af på næste tur og hvad man skal lave om.

Tid til fordybelse:
Det betyder at jeg også næste gang skal tage alene af sted, men at jeg skal bruge mere tid for mig selv – jeg skal holde mig mere for mig selv og bruge mere tid på egen fordybelse. Det er faktisk ikke nemt, for man møder så mange dejlige mennesker som man kan hygge sig med – men det er for mig en læring til næste gang.

Lad dig ikke stresse
Man møder typisk vandre som fortæller at overnatningsstederne (Alberge) er optaget og at det er svært at finde et sted at sove, det kan godt stresse lidt og bevirke at man går hurtigere eller længere end oprindelig tiltænk – glem det, du skal nok finde et sted om ikke andet så en hotel eller tage en taxa til næste by.

Gå mindre
Jeg vil gå mindre og bruge mere tid på kirker og sidde i vejkanten og se udover landskabet, det vil både give mindre stress og give mere tid til fordybelse – jeg havde lagt en for stram plan og skulle slet ikke have lagt en plan. Det med ikke at have en plan er ikke lige min spids kompetence, så det vil være noget der vil give mig udfordringer.

Gå tidligere
Jer er ikke udpræget morgenmenneske, så jeg kom typisk først fra Alberge ved 8 tiden og dermed gik jeg glip af det gode vejr tidligt på dagen og at se solen stå op. Så, afhængig af årstiden naturligvis, vil jeg næste gang komme tidligere op – spise et par kiks eller energibar, gå og så finde et sted at spise morgenmad op af formiddagen.

Noter
Jeg vil bruge mere tid på noter, noter i relation til fordybelse og i mindre udstrækning beskrivelse af hvor, hvem og hvad. Dette for at fastholde ånden og tænke mere på hvad jeg vil/kan/skal med Camino turen. Slutte turen af med at lave nogle konkrete og operationelle mål som er realistiske og gerne i små step

Følge op
Følge op på mål og bliv ikke skuffet hvis ikke du når dem, bare et lille skridt i den rigtige retning er nok. Man kan jo passende følge op på sine mål hver gang man fylder år, til jul, hver måned eller hvornår det nu passer i ens program.

Ja men handler Camino da ikke bare om at leve og nyde det? – jo det gør det også, men ønsker man at lave en forandring skal det ikke bare blive ved snakken – det skal jo realiseres.

Vejret
Der bliver snakket meget om vejret og hvordan mon det nu bliver i morgen og jeg har set at onsdag regner det hele dagen. Glem det og bare ny at du ikke kan kontrollerer det, tag det som det kommer og brug dit regntøj når det er nødvendig, drik en ekstra kop kaffe eller øl eller tage en ekstra lur om eftermiddagen

Udstyr
Jeg havde faktisk det rigtige udstyr med, burde have haft mere varmt tøj med, men havde jo så muligheden for flere lag så det var egentlig ok. Men gå ikke ned på udstyret! – nå det så er sagt så kan man jo også købe undervejs. Jeg havde dog ikke forestillet mig at jeg skulle gå i snevejr ultimo maj måned i Spanien – det var ikke i mine tanker da jeg pakkede. Hvem tænker på hue og vanter når man pakker til maj måned og Spanien.

Mad og drikke
Efter dagens vandrig fik jeg typisk et par fadøl sammen med andre og så ½ flaske rødvin om aftenen, det er egentlig for meget og hvis jeg gået i 6 uger skulle jeg have været medlem af AA når jeg kom hjem. Så en læring for mig er: Drik mindre alkohol
Omkring maden, tja ”Pilgrimsmenu” er ok, men jeg burde nok have set mere på egnsretter når det var muligt.


Hverdagen på Caminoen

Ja det bliver jo hverdag, man kommer hurtig ind i en fast rytme. Om det er godt eller dårligt kan diskuteres, men sådan er det. Rytmen er, som jeg ser det, mest afhængig af hvornår man står op. Min rytme blev typisk:

07 – 08          Op, pakke og finde et sted at spise
08 – 14          Følge de gule pile, drikke en kop kaffe, spise frokost et sted
14 – 15          Finde et sted at sove, primært et Alberge
15 – 19          Vaske tøj, få en øl sammen med andre, dagens noter og slappe af
19 – 22          Aftensmad, typisk en Pilgrimsmenu om det hedder på de kanter
22                  Gå i seng

Man kan godt undre sig over at man kan sove 9 timer, det gør man heller ikke i praksis – måske man skal op om natten og typisk er der en del uro på sovesalen, måske man selv bidrager hertil  – alle snorker på en eller anden måde.


Skal man kunne Spansk?

Næ …. Jeg kan ikke, kan bestille en kop kaffe og lidt mere, men det vil givetvis være godt at kunne lidt mere, men man kan fint klarer sig på Engelsk. Det bør man til gengæld også kunne rimeligt, ellers får man for lidt ud af at snakke med andre.
Der går en del spanier og franskmænd og man kan undre sig over at de er så dårlige til engelsk stadigvæk, så dem kan man ikke snakke med – ja selv tyskere kan man møde der nærmest ikke kan et ord engelsk.
Så jeg klarede mig fint men Engelsk, få Spanske ord og ”turist tysk”.


Hvad skal man have med?

Det er der ikke et enkelt svar på, men mange har ydret sig om dette, men der er dog et par guidlines som jeg tror alle er enige om:

1.    Tag ikke for meget med, en guidline siger 10% af ens kropsvægt inkl alt – dvs. også inklusiv vand, det tror jeg mange har svært ved helt at overholde. Jeg havde 10 Kg og vejer ikke 100 Kg J - det gik fint og jeg brugte stort set alt hvad jeg havde med mindst en gang.

2.    Bær 80% på hoften og 20% på skulderen, det kan man dårlig måle i praksis – men tænk over det og spænd godt til på hoften. Jeg fik noget ondt i ryggen og skulderen, det var dels fordi min rygsæk løsnede sig men også fordi jeg for sent blev opmærksom på at spænde ordentlig til omkring hoften.

3.    Husk vand og husk at du nemt skal kunne komme til det, en huskeregel siger: drik mindst en gang i timen, men det afhænger naturligvis af vejret. Jeg havde 2 halvliters drikkedunke med, det var fint i den periode jeg gik – og der er jo altid hyggeligt at få en cola eller kaffe på en cafe undervejs.

4.     Skiftesko: Når man nu har vandret i sine støvler en del timer, så er det befriende at komme over i klipklammer, sandaler eller lign. Jeg havde begge dele med, nøjes med sandaler næste gang
Der er rigtig mange gode råd ”out there” og man blive noget forvirret fx om man nu skal have et eller to par sokker på. Jeg har prøvet begge dele og kan ikke mærke forskel – men jeg har heller ikke sarte fødder.

 

Min udstyrsliste:

 

Pakkeliste Camino maj 2014

I rygsæk

 

 

Pakket

 

 

 

Pakket

 

Tøj

 

 

1

Personlig medicin

 

1

T-shirt hurtigtørrende

 

 

1

Busreservation Madrid > Leon

 

1

Fleece bluse

 

 

1

Caminoguide

 

2

Indersokker Hurtigtørrende

 

 

400

Euro

 

1

Ski lange underbukser

 

 

1

Flybilletter (KLM + Ryan)

 

1

Ski undertrøje

 

 

1

Gul og Blå Sygesikringskort

 

2

Skjorter hurtigtørrende

 

 

1

Hovedtelefon til mobil

 

3

Underbukser

 

 

1

Hurtigtørrende skjorte

 

2

Ydersokker

 

 

1

Indersok

 

1

zipp-off bukser Hurtigtørrende

 

 

1

Kasket

 

 

 

 

 

1

Let pose til småting i fly og bus

 

 

Fodtøj og sove

 

 

1

Mastercard

 

1

Sovepose

 

 

1

Mavepung

 

1

Hovedpude

 

 

1

Mobiltelefon med ny SIM kort

 

1

Klipklappere

 

 

1

Pas

 

1

Lagen mod bedbugs

 

 

1

Pilgrimspas

 

1

Lagenpose

 

 

1

Pose/regnslag til rygsæk

 

1

Regnponcho

 

 

1

Regnjakke

 

1

Sandaler

 

 

1

Reservation til Hostel i Leon

 

 

 

 

 

1

Rygsæk

 

 

 

 

 

1

Solbriller

 

 

Toiletsager

 

 

1

Støvler

 

1

Håndklæde - Hurtigtørrende

 

 

1

Vandrestøvler

 

1

Barbercream

 

 

1

Visa/dankort

 

1

Barberskraber

 

                

1

Ydersok

 

1

Compeed forskellige slags

 

 

1

Årsrejseforsikring

 

1

Deodorant

 

 

 

 

 

1

Fodplejecreme

 

 

 

 

 

1

Fugtighedscream

 

 

 

 

 

1

Lavendel

 

 

 

 

 

10

Lommeservietter

 

 

Husk:

 

 

2

Læbepromenade

 

 

Materiale uploades til dropbox
Kopi af flybillet til hjemrejsen samt andre dokumkenter pakkes ned i rygsækken i inderlommen

1

Nål, tråd, bandage, evt. jod

 

 

5

Plaster

 

 

1

Solcreme faktor 15 - 25

 

 

2

Sæbe - også til vask af tøj

 

 

1

Tandbørste

 

 

 

 

 

1

Tandpasta

 

 

 

 

 

1

Tre-i-én

 

 

 

 

 

3

Ørepropper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medicin +

 

 

 

 

 

100

Kodimagnyl og Ipren

 

 

 

 

 

1

Cream mod ledsmerter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diverse

 

 

 

 

 

1

Siddeunderlag

 

 

 

 

 

2

Bestik

 

 

 

 

 

2

Blyant/kuglepen

 

 

 

 

 

1

Buff

 

 

 

 

 

2

Drikkedunke

 

 

 

 

 

1

Drikkekrus

 

 

 

 

 

1

Handsker og løbehue

 

 

 

 

 

1

Kniv

 

 

 

 

 

1

Knæbandage

 

 

 

 

 

1

Mailadresser, telefonnumre (I mobil)

 

 

 

 

 

10

Energibar

 

 

 

 

 

1

Oplader til fitbit

 

 

 

 

 

1

oplader til mobil

 

 

 

 

 

1

Pandelygte

 

 

 

 

 

10

Plastklemmer

 

 

 

 

 

10

Sikkerhedsnåle

 

 

 

 

 

1

TDC SIM kort med som reserve

 

 

 

 

 

1

Tigerbalsam

 

 

 

 

 

1

Tørresnor

 

 

 

 

 

 

 

Når jeg lige ser på listen igen bruge jeg ikke en ”Tørresnor”, men var til gengæld glad for at jeg selv havde klemmer med. Drikkekrus bruge jeg kun 1 gang, mit plast bestik bruge jeg slet ikke.

 

 

Men igen, der findes mange pakkelister til en Camino tur, søg selv efter dem – det kan anbefales.

 


Hvor mange penge bruger man?

 

Der findes naturligvis pengeautomater i de større byer, så man kan tanke op. Jeg havde 400 Euro med og hævde ekstra 200 Euro på turen. Men det afhænger meget af hvor man sover og hvad man spiser. Et budget kunne se sådan ud:

 

Morgenmad:                  € 5

Kaffe undervejs             € 3

Frokost                          € 5

Eftermiddag                  € 5

Aftensmad                     €10

Overnatning                   €10

I alt pr. døgn                 €38

 

Nogle dage er billigere og nogle overnatninger koster mindre andre mere hvis man skal have et hotel og man kan SAGTENS leve billigere end spise på restaurant hele tiden. Man kan sagtens købe brød, ost og pølse og dele det med andre – det kan være rigtig hyggeligt. Men budgettet ovenfor svarede til hvad jeg brugte – det kan jeg jo udtale mig om J

Så samlet bruge jeg  €600 på 13 vandredage og så lidt mad frem og tilbage

 

             

Hvor bor man?

Typisk bor man på Alberge, en slags herberg hvor man sover i køjesenge typisk og i sovesale, det kan være fra få til rigtig mange. På min tur var det fra 2 køjesende til omkring 50 i samme rum. Det siger sig selv at det kan være og er ganske udfordrende. Der er principielt to typer Alberge, Offentlige til omkring €5 og private til €10. De private har typisk også restaurant og er som jeg ser det mest hyggelige.
Man kan også bo på hotel i alle prisklasser, det prøvede jeg kun den sidste aften - befriende at have sit egent værelse 🙂

Jeg vil klart anbefale Alberges, her møder man de andre pilgrimme og det er noget at det vigtigste ved turen.


Bedbugs

Der tales og skrives meget om "Bedbugs" og det er ikke rart at blive inficeret med disse bæster, jeg har heldigvis ikke prøvet det og jeg mødte ingen der havde, men der blev talt en del om det. Umiddelbart afhænger det af årstiden, jeg tænker lidt at problemet ikke er så stort som det pustes op til, men jeg har jo så heller ikke prøvet det heldigvis.
Jeg skal derfor ikke kloke mig på hvad man gør, men søg via google og find mange mange svar .....