Svartingedal

Svartingedal

Kurt Sejr Hansen

Man parkerer ved en bondegård, som samtidig er et traktormuseum, har ikke besøgt det -så kan ikke sige om det er hver at besøge.

Svartingedalen er en frodig sprækkedal, som ofte overses på Bornholm. Jyllandsposten har skrevet følgende om Svartingedalen: ”Danmarks oversete naturperler: På Bornholm ligger en glemt, underjordisk sprækkedal med natur som i Ringenes Herre. Mens de fleste turister valfarter til Almindingen og Paradisbakkerne på Bornholm, er den underjordiske Svartingedal gemt og glemt. Her kan du gå på en ”junglesti” mellem dalens stejle klippevægge …

I dalen vil du bevæge dig langs høje klippesider på hver side af dalen, hvorefter landskabet åbner sig lidt mere ud på en skråning. Her findes en “jættebold“, som er en stor sten, der efter sagnet skal være kastet af en svensk jætte for at ramme Klemens Kirke.

Skovbunden består af smukke blomster og urter, mens dalen er rig på dyreliv.

Selve turen gennem kløften er ikke særlig lang, nogle få kilometer – men en super flot tur. Når man kommer ud af kløften kommer man op i en mark, man kan så vælge at gå af vejen tilbage eller tage kløften den anden vej.

Husk at når man går tilbage af den samme vej som man kommer, så opleves det helt anderledes.