Male Fatra

Male Fatra

Kurt Sejr Hansen

Lige uden for vores døre i DK findes der jo megen god natur, så hvorfor egentlig rejse væk? – jo en af grunden er naturligvis at man kan opleve noget andet fx. bjerge! – på en eller anden måde “drages” man af bjerge – Matador eller ej 🙂

Sommerferien gik til Slovakiet, efter en uge i Bratislava var det helt dejligt at skulle ud i naturen. Det er egentlig lidt overraskende så meget natur som Slovakiet byder på. Vi rejste nord øst på og boede på en campingplads ved Liptovsky Mikulas – her er der nemlig en dejlig sø.

Det var planen at vi skulle gå endags ture i Tatra bjergene, der findes både de store og de små – ja der er en mange muligheder. Her skal kun beskrives et par stykker.
Lidt nordøst for storbyen Zilina ligger en nationalpark kaldet Male Fatra, et fantastisk område på 20.000 ha som indeholder et utal at vandremuligheder. Vi købte et kort kaldet ”Mala Fatra Vratna” et kort som er i 1:50.000. Kortet, som kan købes i de fleste steder i området – gengiver et utal af velafmærkede vandreture. Turene er opgivet i timer og minutter og det er ikke overdrevet, når der står 45 minutter er det MINDST 45 minutter, vi havde bestemt problemer med at nå distancerne på den listede tid. Nå det behøver man jo heller ikke. Man kan gå nogle meget lange ture hvis man vil og der er løbende gode muligheder for at få sig lidt at spise. De ture vi gik, var godt besøgte, så det blev ikke til meget natur alene – men pyt med det.
Udgangspunktet for vores ture var byen Terchova, herfra kan man køre mod dalen Vratna Dolina og videre mod en hejs og et hotel kaldet ”Chata Vratna”. Et udmærket sted at sætte bilen og et udmærket udgangspunkt for et utal af vandremuligheder, man kan tydelig se at det tiltrækker folk, parkeringspladsen var fyldt med vandrefolk og børnefamilier, men altså bl.a. folk med det ”rigtige” udstyr :-).
Vratna Dolina  ligger i 750 meters højde og vi tog hejsen op til 1524 meters højde
Man kan gå op men gem energien – det betaler sig. Fra dette punkt er der fine afmærkede ture som giver et godt overblik. Man kan gå op til områdets højeste punkt, kaldet Velky Krivan i 1708 meters højde, men vi valgte nu rød rute i første omgang mod højdepunktet Chieb i 1645 meters højde. Også herfra er der den fantastiske udsigt og vi var heldig at være der en dag med flot udsigt. Herfra fortsætter rød rute på toppen af en højderyg, det betyder jo at man har en fantastisk udsigt hele vejen rundt. Vi fortsatte til punktet ”Poludonvy Grun”. Her fortsatte vi så af gul rute ned mod ”Chata na Gruni” – et meget hård nedstigning på godt 450 højdemeter. Det er ganske udfordrende at gå så meget ned, men vi klarede det. Ved Chata na Gruni er der heldigvis et lille spisested og da temperaturen var omkring 31 grader og med fuld sol var det lige det vi trængte til. Men det var hele umagen værd, turen på højderyggen var fantastisk og kan varmt anbefales. Fra Chata na Gruni fortsætter gul rute i en flot skov tilbage til hejsen – tilbage til udgangspunktet ved ”Chata Vratna”. Sammenlagt var turen på små 5 timer med en del pauser undervejes og et stille og roligt tempo – men specielt nedturen var hård.
Fra toppen af hejsen er der andre gode muligheder, man kan fortsætte af blå rute mod ”Sedlo za” og videre af grøn rute tilbage til ”Chata Vratna” en kortere tur – men også ganske fantastisk.
En af de herlige ting ved rød rute som jeg har omtalt ovenfor er at den fortsætter gennem et kæmpe område og er en del af et større stisystem. Der er busser som kan bringe en tilbage til fx ”Chata Vratna” men vi valgte altså at gå en rundtur.
De høje Tatra bjerge har ligeledes et utal af vandremuligheder, ja det er rigtig noget for vandrefolket!.
Der kan laves en række glimrende dages ture, hvoraf nogle strækker sig over flere dage Alt virker ganske velorganiseret og vel afmærket. Priserne er yderst rimelige set med DK briller
Turen ned, her ved Chata na Gruni – man kan her tydelige se at det også er et skiområde – heldigvis kan man så også om sommeren få noget koldt efter sådan en tur.
Det glimrende vandrekort over området. 1:50.000 er lige det rigtige måleforhold, yderligere passer markeringer og farver på kortet med virkeligheden – jo der er bestemt styr på det i Slovakiet