Tåsinge – Elvira og Sixten
Tåsinge - Elvira og Sixten
Kurt Sejr Hansen
Man kommer til Tåsinge via en bro fra Svendborg, mange vil sikkert bare fortsætte til Langeland, men det er synd – Tåasinge indeholder flere gode vandremuligheder.
Øhavsstien går også gennem Tårsinge, Øhavsstien er en imponerende sti på rigtig mange kilometer som dækker en større del af Sydfyn, opdelt i etaper – men det er en anden historie.
Lidt om baggrunden:
1889 fik Svendborg besøg af den smukke linedanserinde Elvira Madigan og den svenske løjtnant Sixten Sparre. Han var svenskdragonløjtnant og adellig, mens hun var en fattig linedanserinde i cirkus.
Historien om deres romantiske møde, kærlighedsforholdet, flugten og parrets dramatiske endeligt – er et skoleeksempel på en historisk begivenhed, der danner legende. De valgte at ende deres dage i Nørreskoven på Tåsinge. Kærlighedsdramaet om de to elskende giver til stadighed inspiration til bl.a. teaterstykker og historiefortællinger.
Der er udgivet en special brochure om “Elvira og Sixten på Tåsinge” – dvs. deres færden rundt på øen i år 1889, ikke hele turen er interessant, for noget af den går på flade kommuneveje – dog er der normalt ikke megen trafik på disse veje.
Vi startede på Campingpladsen ved Vindeby, pladsen hedder “Svendborgsund Camping” og ligger flot lige ud til vandet med udsigt til Svendborg.
Vi fulgte Øhavsstien til Troense som er en fantastisk flot by. Herefter til Valdemar Slot, som man kan vælge at besøge eller ej. Derefter gennem Nørreskoven til skovens udkant, op i skoven og efter lidt bøvl en sti tilbage mod Valdemar Slot, drejede dog af og fulgte vejen til Bregninge, her kan man passende spise frokost på Bregninge Kro – som faktisk har ganske udmærket traditionel mad. Nu tilbage mod Troense, kom forbi Carlsberg Camping plads, og via Øhavsstien tilbage mod Vindeby, gik lidt forkert – men sådan er det jo 🙂
Turen blev samlet på godt 20 km og er en udmærket dagtur.
Kan ikke finde et link til Elvira og Sixten rutebeskrivelsen, men synes egentlig også at vil man undgå for meget kommunevej så er ovenstående tur ganske at foretrække. Brochuren beskriver deres færden fra 28/5 til 27/7 1889 rundt på Tåsinge, det er noget af en periode de har gennemlevet siden de flygtede og blev ligene af dem blev findet i Nørreskoven, de er begravet på “Landet Kirkegård”. Tåsinge museum ved Brejninge har en hel mindestue om det kære ulykkelige par.