Gudhjem til Svaneke

Gudhjem til Svaneke

Kurt Sejr Hansen

Gudhjem til Svaneke er en del af kystruten, hele vejen rundt om Bornholm. Generel ter østkysten nok den smukkeste, sammen med nord delen.

Fra Gudhjem havn til Svaneke havn er der omkring 19 km, en smuk og varieret tur – men også nogle få kilometer langs hovedvejen mellem byerne.

Men stadig en tur der kan anbefales.

Gudhjem er en rigtig turist by, den har præg af at der sommeren igennem ikke er specielt meget autentisk – men en række turister med tilhørende “faciliteter”. Havnen ligger smukt nederst i byen og er bestem et besøg værd.

 Fra Havnen føleger man stien sydpå, en ganske flot og lidt anstrengende tur på klipperne, forbi Gudhjem camping og Sannes familie camping. På Sannes er der en mængde hytter, så har man brug for en overnatning kan Sannes anbefales men en lang række gode faciliteter. 

Efter Sannes Familiecamping kommer man desværre til at går lidt på cykelstien langs hovedvejen, ikke det mest inspirerende. 

Men ret hurtig kan man forlade cykelstien og komme ned mod Randkløve, har man tid og mod kan man komme helt ned til Randkløve skår, men eller kan man bare følge den afmærkede sti sydpå.

Fra Randkløve stiger terrænget og man går in i et dejlig skovområde men mange vine udsigter og kysten og alle de fantastiske klippeformationer som vi er så glade for når man besøger Bornholm.

Stien gennem skoven bliver kaldt “Cobra-stien”, man kommer fobi noget der kanldes “Haralds havn” – ikke noget der er skiltet med, men en sjov historie med at havnen ikke var kendt af Tyskerne under anden verdenskrig og blev bruget til at fragte personer over til Sverige og våben retur. Det er et rigtig flot område og en super sti – skal opleves!

Man kommer til Ypnasted og derefter til Listed, men først skal man forbi dejlige Bølshavn. Man går delvis på cykelstien igen, nu ikke så meget – men det gør bl.a. at man kommer forbi Bautastenen som blev rejst i Jernalderen. Husk at hilse pænt på, det er åbenbart en tradition. Listed er som mange af småbierne mellem Gudhjem og Svaneke, dejlige og værd at stanse op ved.

Fra Listed til Svaneke er der omkring 3 km af en dejlig opmærket sti – igen en rigtig smuk tur.

Svaneke er Svaneke, mere en rigtig ny selvom den også er ganske præget af tusrime. Svanke er sikker berømt for mange ting, men oplagt er det vist at nævne:

  • Svaneke Øl
  • Below klanen (Glas, lakrids mv)
  • Is

Og så er der sikkert meget mere som burde nævnes.

Vejret var dejligt også er næsten alting fint – men det er en rigtig flot og afvekslende tur som kun kan anbefales, fra Svaneke er der budforbindelser til mange steder. Rejsekortet kan dog ikke anvendes på Bornholm.

Slutter af med et par dejlige skovbilleder: