Litteratur – Camino

Camino litteratur

Er du lidt af en Camino nørd?

Hvis ja, har du sikkert som jeg læste en hel del bøger om caminoen i Spanien eller en af de andre Camino ruter. Jeg har nedenfor forsøgt at beskrive nogle af de bøger jeg har læst.

Det er en rigtig drømme bog

Der er en stor og tung bog som fylder godt i reolen, har både gode beskrivelser og dejlige billeder af ruter samt rutebeskrivelser og så naturligt nogle af de kirkelige steder som man som pilgrim kan møde undervejs.

Som det fremgår af titlen dækker bogen hele Europa. Det er en af de bøger jeg tager frem en gang imellem og lader mig svømme hen. Så jeg tænker mest det er en bog der kan give god inspiration og hvor man kan vedligeholde sine drømme 

En lidt speciel bog, Sonja har booket en tur hjemmefra for at finde sig selv, får sin bagage transporteret og går meget for sig selv. Men det er en rigtig god bog for at oplever den indre rejse som forfatteren gennemlever. Det er bestemt værd at læse.

FORLAGETS FORFATTER-PROFIL:
En fængslende, spirituel beretning om en indre og ydre rejse, der fører fra opløsning og resignation til tilgivelse og frihed. Da den succesfulde spirituelle lærer og forfatter Sonia Choquette inden for en kort periode pludselig mister både sin bror og sin far, bliver svigtet af kollegaer og hendes ægteskab går i stykker, falder hendes liv fra hinanden. På kanten af et sammenbrud får hun en kraftig intuitiv tilskyndelse til at gå Caminoen – den ældgamle spirituelle praksis at tage på pilgrimsvandring – en tur på over 800 km, der strækker sig over Pyrenæerne i Frankrig til Santiago de Compostela i Spanien

En af de bøger som jeg glæder mig til at læse, 

BAGSIDETEKST:
I denne fortælling gør Kolja Rieffestal op med et liv præget af travlhed og sine egne høje forventninger. Han har success som coach for topledere og elitesportsfolk, men føler ikke selv, han formår at slappe af eller gribe livet, mens det er der. En dag fortæller en indre stemme ham, at hvis han vil lægge sit liv om én gang for alle, er der kun én vej at gå….
Det bliver begyndelsen på en 800 kilometer lang vandring på pilgrimsruten, Camino de Santiago, i det nordlige Spanien, og både en ydre og indre rejse. Undervejs møder Kolja inspirerende pilgrimme. Den japanske arkitekturprofesser Setsua lærer ham haiku-digtningens kunst, og russiske Maria ser med det same, at han er præstationsjunkie. En koreansk fransklærerinde fortæller ham, at Gud findes inde i ham selv, og to belgiske soldaterkammerater fikser hans vabler med kanyle, nål og tråd.
Som læser kommer man med på rejsen og de mange kilometer, der bliver en uforglemmelig oplevelse. Samtidig markerer pilgrimsvandringen begyndelsen til et roligere og mindre præstationsbaseret liv for Kolja.

Henrik Tarps bog er en klassiker og nærmest en must for enhver som vil gå den Franske rute på Caminoen i Spanien – den kan kun anbefales på alle måder.

FORFATTER-PROFIL:
Henrik Tarp stiftede i 1999 foreningen af danske Santiago-pilgrimme og var dens formand indtil 2008. Han blev optaget og slået til ridder i La orden del Camino del Santiago i 2002 for at udbrede kendskabet til pilgrimsvejene i Danmark og Norden.

BAGSIDETEKST:
I over 1000 år har mennesker fra hele verden valfartet til Santiago de Compostela. Af religiøse, men naturligvis også af en lang række andre årsager.

I dag vandrer hundredetusinder hvert år ad Jakobsvejen til Santiago de Compostela for at få en kulturel, men også en religiøs og i hvert fald en naturrig oplevelse langs den smukke og historisk betydningsfulde rute.
Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela, der nu foreligger i 6. reviderede og udvidede udgave, beskriver hele ruten og giver praktiske oplysinger om forberedelser, priser, overnatnings-muligheder, åbningstider m.v. Der er detaljerede forslag til dagsvandringer, understøttet af kort. De vigtigste seværdigheder findes beskrevet i bogen.

I denne 6. Udgave er oversigtstabellen sidst i bogen udeladt. Den var brugbar for 15 år siden, men er det ikke mere. Ligeledes er litteraturlisten strøget. Vil du gerne se, hvad der er skrevet om pilgrimsvejene til Spanien, kan du på Foreningen af danske Santiagopilgrimmes hjemmeside finde den litteratur om pilgrimsvejene, der er udkommet på dansk. Til gengæld er 6. udgave udvidet med pilgrimsvejen ud til Muxia ved Atlanterhavet foruden mere end 800 større og mindre opdateringer.

En både herlig og underholdende bog som indeholder rigtig gode beskrivelser, men også som titlen antyder en båd hvor alvoren også kommer til forfatteren – men læs den selv!

Grin, gråd og gaffatape er 818 kilometer i øjenhøjde. Det er spænding, alvor og sjov. Fortællinger med glimt i øjet om herberger og vabler, stive stænger og borrelia-knæ. Om familiefejder og menneskemøder. Og det er hverken en rejseguide eller en åndelig sjælefærd. 

Gråd, grin og gaffatape handler om Lene Theills vandring på den franske Camino fra Saint-Jean-Pied-de-Port til Santiago de Compostella. Vi følger hende i sne, regn, mudder og ubarmhjertig sol. Op og ned ad bjerge, ad grusveje og på toppede brosten. Hun går og går. Mærker, hvordan hun bliver svækket – så stærkere og mærker stoltheden over at have overvundet fire års uopdaget Borrelia. 

Undervejs møder hun mennesker fra hele verden, og hun deler egne og andres livshistorier med os ledsaget af humor, holdninger og moden indsigt. Vi møder knudemanden og snakkehovedet, udstyrsfreaken, den brasilianske prins og mange andre. 

Men vi møder især Lene. Og hun møder sig selv. Glemte tanker, oplevelser og følelser dukker op i vandringens monotoni. Alle følelserne vil ud, og det kommer de, og Lene Theill deler det hele med os, ærligt og usentimentalt. ”Tænk, at det er mindre end et år siden, at jeg var mest syg. Lige før påske blev det så slemt med min krop, at jeg fik gigtfeber. Dengang ville det have været nemmere at blive liggende i sengen. Jeg græder igen. Jeg får tanken, at jeg måske først nu lukker op for den oplevelse, det var, at være så skide bange.” 

Dette er anden Camino bog af Lene Theill, her går hun de 1000 km på Sølvruten som går fra Malaga over Sveilla til Santiago i Spanien. Turen er ganske anderledes end den franske rute og oplevelser er da også meget forskellige. Men pilgrimme er naturligvis pilgrimme på godt og ondt.’

Det er bestemt både en sjov, alvorlig og underholdende bog som jeg læste med glæde.

De fleste vil have en del overvejelser ved at springe ud på denne tur, men ikke Lene som kastede sig over den med glæde – men naturligvis oplever hun også lidt af hvert undervejs.

Linsesuppe får hun nu ikke meget af, men til gengæld en del andet.

Læs den!

Under mælkevejens stjerner.

En ganske anderledes bog som ikke ligner nogen Camino bog jeg har læst. Der er ikke megen turbeskrivelse, men rigtig meget beskrivelse i relation til de personer man kan møde på sin vandring, herunder den Camino familie som man kan få. Det er også en romantisk historie og handler om en pige (Emma) fra Stockholm som gennemlever en række faser på sin vandring af den Franske rute. Det er en bog som er god at læse hvis man gerne vil læse om lidt romantik som naturligvis også findes på ruterne – som alle andre steder i denne verden.

Et kort resume:

Da alting begynder at føles nyttesløst i Emmas liv, bliver hun inspireret fra uventet kant, til at tage til Spanien og tage på pilgrimsvandring på den ældgamle Camino. Hun siger sit job op, hvor hun alligevel var brændt sammen, og planlægger sin rejse og lægger det gamle liv bag sig. Den lange og fysiske hårde vandring på flere hundrede kilometer giver hende nye venskaber, og får hende til at tage sit liv op til refleksion. Hvad skal hun med sit liv nu?

Kvartlivskrisen handler om en ung 24 årig kvinde fra Ålborg. Simone er færdig med sin uddannelse, har en god kæreste, fået sit første job – men der mangler noget. …..

Simone har altid søgt at gøre det som forventes af andre, men ikke rigtig selv følt hvad hun selv gerne vil med livet. Simone beslutter sig for at gå den Franske Camino i Spanien.

Som det typisk er for pilgrimme knytter man sig hurtig til andre personer, men Simone indser at hun dermed også mister noget af sin selvstændighed og føler hun mere eller mindre bare følger med andre, overlader beslutninger til andre som hjemme i Ålborg. Simone opbygger nogle fantastiske vendskaber som det er svært at sig fra til. Omstændigheder, fx. vabler og et dårligt knæ, gør at hun må tage flere pauser undervejs. Simone mister derfor muligheden for at følges med sin Camino familie og føler ensomheden trænger sig på. Efter nogle dage ser hun det dog som en mulighed og ikke som en hindring for en god Camino. Simone lover sig selv en række forandringer når hun kommer hjem, bogen følger ikke op på om det lykkedes – men hun lover at hun vil have sig selv med i det hun gør og ikke bare hoppe på hamsterhjulet.

Det er en fin bog og uanset om man skal på Camino første gang, eller man er trænet Camino vandre så er det problemstillinger som alle kan se sig selv i, uanset om man er 24 år eller 50+

Som noget specielt afsluttes kapitler af en FAQ – det er vist ikke set før i en Camino bog. Mere info her.

Ikke en bog som andre Camino bøger, en ret kort og letlæselig bog. Som mange andre Caminobøger følger man forfatterens vandring på den franske rute. 

Bogens titel er en reference til den indre rejse-

Starten på turen er lidt speciel, en lille familie planlægger at drage til Spanien – men så sker der forskelligt så forfatteren tager turen selv. Den er bestemt også en religiøs rejse, og der er i bogen flere referencer til religiøse forhold og perioder.

Som alle andre er vandre Camino, oplever forfatteren en blanding af behovet for at være alene og sammen med andre. Delt typisk og helt klassisk.

Det er ikke en bog jeg læser igen, den er ikke så godt skrevet som de fleste andre Camino bøger, det kan man også kalde forfriskende – men nej: “Den har jeg læst”

En rigtig dejlig bog, som man bør læse.

En udbrændt læge, som til daglig tager sig af døende mennesker. Forfatteren har fået nok og trænger i den grad til en forandring og har et meget stort behov for at føle sig levende igen.

Hun begiver sig derfor ud på den franske rute fra SJPDT til Santiago.

Dag og dag hun går oplever man at hun vender tilbage til livet og få mere og mere mod på tilværelsen igen.

Bogen fortæller om dejlige møder med både lokale og andre pilgrimme.

En varm og inspirerende bog, uanset om man er nybegynder eller en erfaren pilgrimsvandre.

En klassiker af lidt ældre årgang, Henrik Friediger en en af grundpillerne i foreningen af Danske Santiago pilgrimme og bogen kan hentes der gratis i pdf format.

Nå jeg kalder den en klassiker er det bl.a. fordi den er skrevet i 1992 hvor en pilgrimsrejse var langt mindre kendt end i dag. Bogen kommer undt om både den indre og den ydre rejse, kommer med konkrete erfaringer – bestemt en must at læse.

Sammen med Henrik Tarp er Henrik Friediger to Camino personligheder i den Danske Camino verden.

Camino,  ingen vej udenom
Skrevet af Jean-christophe Rufin 

Herlig bog, skrevet af en forfatter med humor og tydeligvis en forfatter der har skrevet en del bøger før. Det gør at det er en ganske anden læseoplevelse end man typisk ser i Camino bøger..

Forfatteren starter med at beskrive sin indgang til pilgrimslivet, vil egentlig bare ud og gå en lang tur. 

Møder op i den Franske pilgrimforeningens forretning i Paris for at få sit pilgrimspas, får luftet sine fordomme og har en ganske morsom og afslappet tilgang til det at være pilgrim. Han filosoferer lidt over hvorfor man aldrig spørger en pilgrim: “Hvor skal du hen” og har i øvrigt en række morsomme bemærkninger. Han får dog yderligere indsigter når han først kommer på Nordruten som er den han vælger i praksis, eller er det den der vælger ham?. 

Som så mange andre pilgrimme har han på forhånd et had/kærligheds holdning til Albergues, dette krydret med at han ofte har søvnproblemer bevirker at han tager et telt med. Bestemmer sig for at bruge et hotel ind imellem.

Forfatteren starter i Frankrig, med udgangspunkt i Hendeya ved kysten. Han er som udgangspunkt ateist, og har nærmest en smule foragt for det religiøse, kan mere se at tingene kan være spirituelle. Efter at have gået små 300 km, oplever forfatteren at han ingen tanker har overhovedet, at han er helt tømt – overvejer om han har glemt alt. Vi er sikkert flere der har oplevet ikke at tænke på noget som helst på en caminovandring, det oplever forfatteren også – og bliver mere i tvivl om det religiøse, oplever naturen på en helt anden måde – har et mere åbent sind. Det er en stor oplevelse og erfaring for forfatteren. Han holdning er at Santiago Pilgrimsvandring ikke er en kristen vandring, den kan sagtens være en religiøs vandring, men som udgangspunkt kan man lægge den religiøse holdning ind som passer en bedst. 

Det at få åbnet sit sind er det essentielle. Skal Santiago vandring endelig have en religiøs tilknytning, så argumentere forfatteren at det må være en Buddhistisk tilknytning. Det essentielle her er at den oplevelse forfatteren har, og bringer ham til det han drømte om siden sin afgang,

Det åbne sind overfor naturen, præger også forfatterens åbne sind overfor de mennesker han møder. Beskrivelse af naturoplevelserne tager da også nye højder-

I Ovido skiller Caminoen sig, fortsætte af kystruten, eller den Primotivo rute, forfatteren drejer fra og følger “Caminio Primotivo”. Det betyder også flere bjerge. Forfatteren møder en gruppe.inkl. en fascinerende køn pige og oplever det interessante spil der kan være mellem mennesker – også på en camino. Følger ikke Caminio Primotivo slavisk, men drejer fra og dermed fra gruppen i første omgang. Som de fleste pilgrimme har oplevet, så møder forfatteren også de forskellige typer der betjener pilgrimme, Albergue, hoteller og på Cafeer. Det er fascinerende som nogle helt uselvisk tilbyder sig og hjælper pilgrimme og andre betragter pilgrimme meget negativt også selvom de lever af pilgrimme. 

Forfatterens ægtefælle støder til og de følges de sidste 100 km til Santiago, de oplever at det cirkus der sker når man nærmer sig Santiago, de forarges og længes tilbage til de ensomme oplevelser på ruten. Forfatteren bevarer dog ironiens kraft og saft, når han passere forbi lufthavnen og kommer ind til mylderet af mennesker der vil sælge alt muligt til trætte pilgrimme, for dog lidt af troen tilbage under pilgrimsmessen og oplever den fantastiske sang præsteret af en nonne

Bogen slutter af med det som mange oplever, uanset hvad er man hurtig tilbage i hamsterhjulet, men dennem bogen oplever forfatteren turen igen sammen med os læsere og når til den erkendelse at det egentlige i at gå caminoen kan ikke rigtig forklares. Bogens undertitel “der er ingen vej udenom” henviser til at han må afsted igen. Vi er mange der har haft den førelse.

Bogen kan bestemt anbefales