2014: Leon til Santiago de Compostela

Leon til Santiago de Compostela

Kurt Sejr Hansen

Min første Camino i 2014, inspireret af Bertelsen på Caminoen - julekalender i 2010 send på DR TV.

DAGBOG:


Fredag den 16 maj 2014 Turen hertil gik jo ganske fint selvom det var tidlig fra Billund klokken 6 skifte i Amsterdam men fremme i Madrid omkring halvtolv. 


Lidt underligt at have glædet sig til ture og så pludselig bare være af sted, havde lidt ventetid i Amsterdam til at funderer over det. Nå men fremme i Madrid - busterminalen var et stykke væk med det gik nu fint med at finde den – Terminal 4.

Der kom en ung pige (Marie) med rygsæk og en Føtex pose og det viste sig naturligvis at hun var fra Danmark og skulle gå fra Leon og til Santiago helt som jeg skal. Mon ikke vi møder hinanden nogle gange undervejs. Hun skulle med samme bus. Da vi kom til Leon 18.45 som planlagt foreslog jeg hende at hun kunne gå med til der herberg og jeg skulle og så se om hun kunne overnatte der. Hun fik et værelse i en anden bygning.  Vi spiste Menu del Dia sammen på torvet om aftenen og har aftalt at følger ud af byen lørdag morgen.  Det er lidt svært at finde vejen ser det ud til. Tidlig i seng – forventningens glæde – dejligt at se frem til.

Lørdag den 17 maj 2014 Marie og jeg fulgtes ud af byen klokken 8. Stille sådan en lørdag morgen i Leon. Ikke den mest spændende tur men ok. Mødte et herligt par fra Canada. De var herlige at snakke med. Der var ikke morgen mad på Alberge og godt der kom en  bager kort tid efter.  Skiltes fra Canadierne da der var mulighed for en kop kaffe som kom lige efter byen og industri var ophørt. Så var det på grusvej ud over stepperne fantastisk dejlig vej og dejligt at slippe fri af byen. Vi går rask til og havde nemt ved at overhale andre, vi går ganske fint sammen – samme tempo.. Var hurtig fremme i Villars de Mazarife før frokost, fil et fint værelse med 4 senge – var blandt de første der checkede ind på Alberge – vaskede tøj, nød en  kold øl i solen og bare nyde det. Gik til det lokale supermarked og købte brød og pølse til frokost.
Mødte en pudsig dansker inde i byen ved kirken. Der er mange underlige personer til. Havde et stort behov for at tale sygdom, det er ikke unormalt blandt pilgrimme viste det sig senere
Aftensmad klokken halv otte super hyggeligt med folk fra nær og fjer. Tyskland, USA, Holland ... – et godt tegn at ”pilgrimme” mødes, spiser sammen og hygger sig. Menu del Dia, på disse kanter kaldet "Pilgrimsmenu" bliver sikkert hverdag.
Fik en enkelt øl at slutte af på og så til ro klokken 22.

Søndag den 18 maj 2014 Startede efter en kop kaffe sammen med Marie. Fungere fint at gå sammen fint tempo og hver for sig også.  Målet er 31 km mod Astorga.  Flot vejr med sol. Måske den sidste dag med så fint et vejr – yr.no melder dårligere vejr, men hvad betyder det for nogle seje pilgrimme.

Morgenmad efter 10 km. Så uphill og på fine stier. Nogle med rullesten men sådan er det jo. Først fremme godt tre ved et Alberge San Javier tæt på Katedralen som vist har service klokken 19. Det vil jeg se frem til. Men først et godt bad og vaske tøj. Katedral var desværre lukket og det samme var Gaudi museum som ellers lignede en utrolig flot kirke. Mødte igen den Tyske gruppe på 3 mand der dårligt snakkede Engelsk.. Marie og jeg spiste pilgrims menu på Plaza Major et fint sted. Tilbage på Alberge og tidlig i seng klokken 22 hvor der skulle være ro. Det var en sej dag i varmen. Astorga er faktisk en fin by som man sagtens kunne lege turist i – nå det må blive en anden gang (måske).
Havde en fin snak med Marie – skal vi gå sammen eller splitte, enig om at vi jo går fint sammen men at der også skal være tid og mulighed for at gå selv. Havde en snak om hvorfor vi går turen, er faktisk ikke selv helt afklaret – nå mon ikke det kommer. Under alle omstændigheder er det hyggeligt at være to, at spise Menu del Dia alene er jo ikke specielt spændende og mon ikke der bliver rigelig med tid til at være sig selv.

Mandag den 19 maj 2014. Alberge San Javier er sådan set ok med det er en udfordring at sove godt 60 mennesker i det samme rum lige under taget.  Men det er jo en del af Camino livet. Det samme er åbenbart at lyset tændes 7.30 for man skal være ude senest klokken 8 morgen. Fint vejr at starte på let over skyet fint
Spiste morgenmad i den første by efter Astorga hos en særling som fortalte at alt skal Være økologisk og supermarkeder kun sælger giftige varer.  Fik en fin bagel og stadig fint vejr.  Marie og jeg gik hver for sig og sammen i løbet af dagen. Sjovt sted med ”El Ganske” hvor de to steder hader hinanden og hvor Michael Bertelsen fra TV også var, mødet et herligt par fra Syd Afrika som gik med en mental handikappet datter – flot at de gør det. De havde sten med hjemmefra, familie og venner havde hver især afleveret en lille sten som de så skulle medbringe på Caminoen – flot initiativ . Hurtigi Rabanal del Camino godt frokost og fortsatte derfor mod den næste by Foncebadon.  Noget af en tur en del opad må man sige. Det første Alberge var optaget så det blev El Convento som også er ok. 
Marie hentet mig på det sidste stykke, bookede sammen og mødte en dansk mor (Puk) og hentes datter (Emma).  Efter et par øl og et varmt bad var man noget flad. Marie, Puk og Emma havde bestilt bord til 18.30 det er fint. Vaskede tøj og hang det til tørre i blæsevejret.  Uheldigvis begynder det at regne.  Håber det bliver tørt til i morgen. Spiste til aften med Marie, Puk , Emma og en vis dame (Mary eller sådan noget er vist navnet) fra Holland på 69 år. Gav stof til eftertanke. Hun havde gået helt fra start og havde nogle interessante synspunkter om pilgrims livet. Bl.a. at man ikke føler sult de første dage fordi sjælen endnu ikke er renset – nå mon ikke sulten kommer, har dog brændt nogle kilojoule af i dag.
Det har regnet og der er tåget spændende at se hvad morgendagen bringer.

Tirsdag den 20 maj 2014 Startede i Foncebadon hvor der var rim på bilerne så der må have været frost om aftenen og natten. Af sted klokke  7.30 og så ellers op til turens højeste punkt i 1505 meter. Her var det så også tid for at smide stenen som var medbragte hjemmefra. Det var en rørende oplevelse men fint, bestemt ikke den første der har smidt en sten, der er mange hilsner og symboler derudover – men jo også mange sten der gemmer på en historie som kunne være spændende at tænke på. Men det er da fantastisk at lige dette sted er der tusinder, måske millioner, der har planlagt en ændring i deres tilværelse.
Stadig koldt men solen kom igennem. Derefter startede nedstigning som var ret hård.  Men dog først forbi Thomas som også har et Alberge på vejen ned – godt vi ikke overnattede der, primitivt – men jo også spændende at se – husker tydelig Bertelsens oplevelser der. To rigtige gode højdepunkter på dagen. Fik gået en del alene det var fint. Snakkede også som vanligt med mange herlige mennesker. Ifølge bogen var turen kun til Molinaseca men vi fortsætter naturligvis til Ponferrada mødte nogle herlige piger fra Australien på det sidste stykke jeg gik alene. Lidt svært at finde Alberge som er enormt stort. Fik et glas hvidvin og Skypede med familien. På Alberge møde jeg en dame der pludselig på dansk sagde ”Det ansigt kender jeg” – hun hed Dorit og kunne kende mig fra Facebook gruppen ”Danske Santiago pilgrimme” – pudsigt at blive genkendt på den måde.
Spiste til aften med Marie og Mary den ældre dame fra Holland.  Hun er ikke som folk er flest lidt negativ den aften, så mon ikke vi er ved at have nok af hende. Stadig koldt og udsigt til regn i morgen. I seng 21.30.

Onsdag den 21 maj 2014 Klokken 6 blev lyset tændt, men traditionen tro starte de første klokken halv seks eller måske lidt før. Så endnu en nat uden for megen søvn. Afgang fra Alberge klokken 7.30 og over på restaurant lige overfor for morgenmad. En forholdsvis nem tur fra Pomerans til Villafranca del Bierzo.  Kolde vinde og en del byger gjorde at det var ok at turen ikke blev længere. Kom til Mucipal Alberge lige ved byen. Mødte kendte mennesker ved Alberge og nede i byen. Vaskede tøj som normalt men vanskeligt at få det tørt i bygerne, det lykkedes til sidst. Opgav at bruge tørretumbler havde eller en aftale med en Italiensk dame om at dele. Gik på Plaza Major og fik Sangria sammen med Marie.  Snakkede men en Svensk mand (Bo) som fortalte at det sikkert blev svært at finde overnatning i næste by som er O'Cerbreiro. 
Marie og jeg spiste (Ikke Menu del dia) og aftalte at stå tidligt op – fik lige en øl på vejen hjem og for en gang skyld et sted hvor øl udvalget var fint – dejlig med en mørk øl.  I morgen vil blive en hård dag kunne det se ud til – bedre vejr kunne ønskes, men igen det er en del af Camino oplevelsen.

Torsdag den 22 maj 2014 Var tidlig oppe og på Plaza Major i Villafranca del Bierzo da de åbnede for morgenmad i baren vi havde spist i dagen før. Aftale at følger ud af byen og så splittet op. Efter broen over floden skulle vi til højre, Men her stod der "not" så vi fortsætter af vejen og kommer til at følger pilene men ikke planlagt rute ifølge guidebog. Så det bliver en del km. på asfalt i regn og kulde.  Måske ok en dag som denne når man tænker på mudderet i går. Spiste frokost i Vega de Valcarce efter 20 km. Kort efter startede opstigningen mod O'Cerbreiro som var barsk i regn og kulde. Gik af asfaltvejen da jeg synes stien var for mudret – sikkert ikke den bedste disposition, for på vejen blæste det en ”halv pelikan” og det havde været mere læ i skoven, nå det ved jeg så til en anden gang. Nok turens værste opstigning omkring 700 højdemeter på de sidste 5 kilometer. Jeg drak kaffe i Lagune de Castilla og Marie stod i kø ved Alberge da jeg kom – uha det var godt at få en plads. Kan ikke mindes at have været så udkørt og ryggen har haft en hård dag. Var på apoteket og få 400 mg smertestillende som jeg må spise 4 af om dagen. Hurtigt i bad hunde frøs og så en halv time i sovepose. Ingen wifi her i bjergbyen ser det ud til. Fleece våd har hængt den og i blæsevejret og står og holder øje med byger. Fik et par øl på den lokale. Det er en fantastisk flot bjergby i 1300 meters højde. Spiste aftensmad med Marie, Karin og Dorit på en af de lokale – ganske hyggeligt og god mad som man virkelig trængte til efter sådan en dag. Tidligt i seng som vanligt.

Fredag den 23 maj 2014 Sov i en stor sovesal med sikkert 50 personer.  Vanen tro var en del tidligt oppe. Lyset blev tændt og afgang til den sidste 30+ km. tur ved 7.30 tiden. De første snefnug kom og ret hurtigt kom der mere og mere til. Ret voldsomt efterhånden. Egentlig have jeg forventet at opstigningen i går havde været toppen men endnu et par højdepunkter skulle nås før det begyndte at gå ned igen. Det betød så at sne blev til slud og så regn.  En ret så våd dag mod Samos klosteret som var dagens mål. En stor oplevelse at se Samos klosteret komme frem i skoven men også en fin tur hertil gennem Samos dalen. Mødte tre amerikanske damer, heraf en uden sko – mærkeligt sådan at gå uden fodtøj :-).
Fandt nemt Samos kloster Alberge hvor Marie og jeg bookede en plads. Fik en udmærket rundvisning på Klosteret, munken der viste rundt var også ham som Bertelsen mødte på sin tur – snakkede desværre kun Spansk. Fint sted men pisse koldt så på med ski undertøjet. Sov i det for første gang. Service 19.30 var en god oplevelse, mødte Karin og Dorit men de smuttede hurtigt ud af kirken da service var forbi.  Spiste en af de bedste menuer vi har fået på restaurant lige overfor. Der skulle være ro 22.30 så tilbage til is kælderen og i seng med alt tøj på. En fin dag hvor jeg med hjælp af piller var godt gående kunne reelt have gået en del længere.
 

Lørdag den 24 maj 2014 På forhånd var planen at gå en kort tur efter 3 lange dage.  Dagen startede fint uden regn og det var en rigtig flot tur gennem Samos dalen og trylleskoven – fantastisk dejligt og ikke så mange mennesker, solen kom frem og det blev en rigtig flot dag.
Spiste frokost i Sarria en fin større by. Købte en mobilen lader på vejen. Det skulle jo være en kort dag så vi holdt altererede ved den første Alberge i Barbadelo. Et fantastisk sted og pludselig var vi samlet alle dem vi mødte den første aften. Rigtig fint at møde alle igen.. Fik vasket i vaskemaskine og tørret ude – dejligt at få helt rent tøj i sækken igen. Her mødte vi for første gang den engelske familie, mor Filippa og datteren Rachel samt den franske pige Emilie Der var fodbold final i Spanien klokken 21 så det var masser af folk i baren med god stemning.  Gik dog i seng før 22, efter en sidste øl med Wolfgang på terrassen – hyggeligt som vanligt.

Søndag den 25 maj 2014 Efter en rigtig dejlig aften med alle de andre var det først op klokken syv på det super dejlige Alberge i Barbadelo. Morgenmad på Alberge, Derefter afgange omkring klokken 8. Ud på ruten i fint vejr men koldt.  Mødte igen og igen en masse kendte mennesker fx da Marie og jeg spiste frokost i Portomarin. Før det mødte vi den barfodede dame fra USA, hende have vi ikke set siden Samos – Marie fik justeret rygsækken, men nu ikke med det bedste resultat.   Det er en fin tur mod Portomarin, rigtig fint over floder og op af den stejle trappe. Nu tilbage over floden.  Op igen og afgang mod Gonzar. Fandt et privat Alberge først i byen og her var Tyskerne naturligvis også og efterhånden kom der flere og flere kendte mennesker til Casa Garcia.  Ikke så fint og nyt men fint og smadder hyggeligt og flot at man moderniserer inde men bevarer det gamle ude. Havde en rigtig hyggelig aften og rigtig god mad. Sluttede af med ”bøsse underholdning en mega feminin bøssen underholdt en række amerikansk damer.  Vældig underholdende. Glemte helt at ryggen efterhånden knagede en del og 2 piller om morgenen var nødvendig for at stå dagen igennem – nå men det er sikkert også en del af Camino livet. 

Mandag den 26 maj 2014 Startede fra Alberge Garcia i Gonzar kort efter  Portomarin.  Vanen tro var det koldt. Men sådan er det jo åbenbart men lidt af en overraskelse i forhold til forventningerne. Kaffe på turen og frokost i Palmas de Rei en by som vi kom hurtigt igennem. Planen var at stoppe i Casanova men det var vanskeligt at finde et sted at overnatte så vi endte i Melide en stor by. Alberge er helt nyt. Fint og det var ikke andre end os.  Lidt underligt med så få personer også lidt trist, man kommer helt til at savne alle de dejlige mennesker vi har mødt undervejs. Efter en øl og en lur selvom der er pisse koldt på Alberge. Marie og jeg gik ud og fik lidt varmt at drikke og så en Pizza. Vi skulle nok have fortsat lidt – men det var en rigtig lang dag og motivationen var stor for at finde det første og bedste Alberge.

Tirsdag den 27 maj 2014 Startede i Melide sent. Stod først op godt halv otte. Spiste morgenmad og forlod det nye Alberge halv ni. Flot vejr at starte op i og dejlig natur at følger efter besøg i Maria kirken. En stille og rolig dag, det var ikke planlagt at gå ret langt. Nåede da også til Arzua til middagstid og fandt nemt et Alberge midt i byen med sjæl. Møde et har af de tyske kvinder jeg har talt med tidligere. Frokost på torvet og ud og se lidt på butikken.  En pose Haribo sprang på mig. Fandt ingen vandre butikker. Til Alberge i bad og så en lur.
Havde en rigtig hyggelig snak med en dame som har levet en global tilværelse og som ikke føler sig knyttet til et bestemt land. En spændende dame som nu har købt en lejlighed i Spanien efter at have levet nogle år forskellige steder.  Ingen mand eller børn. Fri som en fugl.
 
Kort vandre dag, det kniber for ryggen at følge med. Sikkert fint der kun er to korte dage endnu selvom det også er underligt

Onsdag den 28 maj 2014 Morgenmad på en af de lokale i Arzua og så videre. Prognose sagde regn men det kom der nu ikke meget af før ved middagstid. Faktisk en dejlig tur gennem skov en del af tiden.  Hold pause i Salceda glemte desværre min cap der . Havde aftalt med Marie at møde i Santa Irene Ca 16 km fra starten i Arzua. Mødet indtil flere på vejen af gamle kendinge. Hyggeligt bestemt. Vi mødtes sammen med andre og fortsatte så mod Alberge i O Pedrouzo.  Her kunne vi fint være alle 5. Bad, vaske tøj og så ud til sen frokost. Blev lidt sløv efter en fadøl så fik en tur. Nu ikke meget liv i byen må man sige. Vi bliver en mindre flok til aftensmad i aften, men også hyggeligt. Det viste sig nu at vi blev en del flere end forventet for bordet ved siden af sad jo en del andre gamle kendinge – dejligt dejligt.

Torsdag den 29 maj Spændende med sådan en sidste dag. Efter morgenmaden i O Pedrouzo startede regnen der blev bare ved og ved. Der var ikke de store forventninger til dagens vandring, Men bortset fra regnen var det faktisk en udmærket tur. Våd blev man og ærlighed at den sidste dag skulle være tåget og så regnfuld for det er en fin tur mod SDC.  Fik kaffe et sted på vejen og kom forbi lufthavnen.  Når man tror at nu må man da snart være der ja så er der stadig 4 km. tilbage. Så det blev en lang tur ind i byen hvor regnen heldigvis aftog. Til sidst kom vi ind i den gamle bydel og endelig viste Katedralen sig. Havde forventet en reaktion men var faktisk helt tom – mærkeligt skulle man have glædet sig, skulle man græde …. Bare en tom fornemmelse . Delte os lidt, tre af os fik det samme hotel. Enkeltværelse med eget badeværelse hvilken befrielse. Mødtes for frokost og hente Compostella - stod 1.5 timer i kø. Til messe 19.30. To Danskere der havde startet i Leon blev nævnt, det kan jo kun være Marie og jeg. Fin messe men uden den store svingtur desværre. Spiste sammen og mødte gamle kendinge. Forbi en bar til et sidste glas og hjem i seng på sit eget værelse HERLIGT.

Fredag den 30 maj 2014 Ville egentlig gerne sove længe,  men der var fest i byen og en masse fulde mennesker. Havde aftalt at mødes til messe klokken 12 som er den rigtige pilgrims messe. Så der var tid til at se på byen og en tilstødende park. SDC er en flot gammel by med mange flotte huse. Men ikke rigtig overskud til det. Mødte igen flere kendinge. Marie og jeg mødtes i god tid inden messen og fint for allerede halv tolv var der næsten fyldt op. Fantastisk at kunne samle 1000 mennesker til sådan en messe. Afsked med Rachel og Flippe samt Emilie. Spiste afskedsfrokost med Marie og så mod lufthavnen godt 3. Marie og jeg har haft en fin tur både alene og sammen, det har været en fin kombination. Både dejligt at gå alene og sammen. Det har fungeret rigtig godt.

Med Ryan air til Madrid, 9 timer i lufthavnen, så via Amsterdam til Billund. Blev så hentet lørdag formiddag i Billund klokken 11. Dejligt at være hjemme igen!.

Sådan set også ok med en lang hjemtur, tid til refleksion, til til at overveje hvad man har fået ud af turen, hvad skal laves om, tid til at tænke over tingene og hverdagen inden man igen sikkert bliver fanget af hamsterhjulet

Der går nemt statistik i sådan en tur, jeg bruger FitBit ur til måling af antal step, kilometer osv. Det blev alligevel til 359 km på 12 vandredage - ikke så dårligt, men det er IKKE en overlevelsestur!
Generelt synes jeg man skal holde sig på omkring 25 km. om dagen, helt generelt skal man gå det man kan holde ud og ikke mere.

Billeder har turen har sin egen side