Bornholm Rundt

Bornholm rundt

Lisa Nielsen

Bornholm rundt er en tur på små 130 km som er en årlig march eller bare en tur man kan tage selv, Bornholm rundt er opdelt i 7 etaper hvoraf nogle ikke er ret lange.

Generelt er der en hel del vandreture på Bornholm, Bornholm rundt har sig egen hjemmeside der kan findes her.

Nedenfor er de 7 etaper kort beskrevet med billeder taget af Lisa Nielsen:

Kyststien rundt om Bornholm er for det meste fint afmærket. Dog oplever man nogle steder at den er fuldstændig tilgroet eller afmærkning ikke er eksisterende. Hvis man går forkert undervejs, som jeg gjorde er det dog forholdsvis nemt at finde kyststien igen. Jeg brugte Endomondo app, som jeg syntes var fantastisk fordi jeg faktisk kunne følge kyststien med den.

Turen rundt om Bornholm syntes jeg er mest krævende Sandvig til Svaneke, som er et meget kuperet terræn, men også turen omkring Dueodde er hård, da den forgår i meget fint sand.

Etape 1

En forholdsvis kort tur på godt 10 km, fra Rønne til Hasle – men så er man jo lidt i gang.

 Kyststien er nem at finde for enden af vejen, hvor campingpladsen er og man går gennem   Nordskoven/Blykoppe plantage. Man kommer forbi de sortbejdsede fiskerhytter ved Sorthat Odde. Videre til Levka og Kultippen, hvor man går igennem det mærkværdige landskab som er skabt af deponeret, svovlholdigt ler fra brunkuls brydning. Turen fortsætter forbi Hasle Camping og Hasle Røgeri hvor man følger vejen til Hasle havn og Maring. Det er en flad etape, som de fleste vil kunne gå.

Etape 2

Fra Hasle til Sandvig, 17 km. Slut med lige og fladt terræn.

Man går fra Hasle havn og Marina op ad Serpentinervejen. Kyststien ligger lige til venstre, når man kommer op for enden, ved rundkørslen. Man går ad kyststien som bliver til en vej der ender blindt. (dog kun for motorkøretøjer) Videre til Helligpeder hvor man kommer forbi den lille havn og fortsætter til Teglkås havn. Herfra begynder turen at blive lidt mere krævende. Man kommer ind på kyststien igen og nu begynder det at gå opad. Man skal over den noget specielle bro ved Ringebakke bruddet hvor man kan nyde den smukke udsigt over Vang pier.

Man kommer forbi den gamle vandmølle i Vang og fortsætter lige ud ad vejen, til man kommer til kyststien igen. Så er det skov og klipper igen – man går forbi Hammershus Ruin, som ligger på højre hånd. Her kan man også møde både Hammershus lam og Hammershus kvæg (de er store, nysgerrige og går ude på klippeskråningerne) Stien fortsætter forbi Salomons kapel og videre rundt om Hammerknuden og Fyret og ender ved toiletterne ved stranden i Sandvig. En noget mere krævende tur, end den første.

Etape 3

Sandvig – Gudhjem.18,3 km.

Vekslende mellem landevej, klipper, skov, strand og Mark. fik desværre ikke set så meget af den smukke natur pga. tågen.

Fra stranden i Sandvig fortsætter man ad vejen forbi den lille hyggelig havn og Allinge Røgeri. Kyststien løber bag ved røgeriet og man følger den indtil den slutter ved landevejen. Nu går turen ad landevejen, forbi Stammershalle Badehotel. Man kommer ind på kyststien igen hvor terrænet veksler mellem skov, mark, klipper og strand. Man kommer forbi den gamle strandfoged gård og går videre forbi bla. bautastenene ved Gudhjem. Stien ender ved vejen og man fortsætter ad vejen til Gudhjem is og havnen.

Etape 4

Gudhjem-Svaneke. 16,6 km.

Ingen tåge idag. En smuk dag med mange forskellige indtryk. Jeg gik lidt forkert men fandt kyststien igen.

Fra havnen i Gudhjem går man ad kyststien mod Svaneke. Det er en tur, der byder på klippevandring og mange smukke klipper. Man kommer forbi Melsted, op på vejen og ned igen på den smukke kyststi ved Risen. Herfra fortsætter man til Listed og så ender man i Svaneke, hvor man kan se Røgeriet når man kommer fra kyststien. På denne tur gik jeg lidt forkert fordi jeg havde svært ved at finde kyststien nogle steder… men jeg kom heldigvis på rette vej igen.

 

Etape 5

5. etape. Svaneke-Dueodde. 20,1 km.

Ingen tåge idag. En dag med mange oplevelser men det endte i regn i blæst.

Fra Svaneke kommer man til den lille hyggelige fiskerby Aarsdale. Kyststien herfra, har ikke meget med en sti at gøre. Man går på lavtliggende klippekyst. Når man kommer til Nexø, skal man følge kystvejen indtil man kommer til Netto. Her ligger kyststien og man går til Balka strand og videre til Snogebæk/Dueodde.

Etape 6

Dueodde-Boderne. 19,3 km.
Smuk dag med sol og mange oplevelser. De første 8 km. af turen var på sandstrand… Åhh mine gamle ben.

Fra Dueodde går man på stranden. Dueodde fyr ses på højre hånd og turen fortsætter til Slusegaard. Det kan være udfordrende at gå ca. 8 km. i det fine sand og man kan godt gå forkert i sommerhusområdet. Men igen – når man holder sig til stranden, finder man kyststien igen. Man bliver ledt ind igennem et område med skov og mark og man går igennem Rakhammer militærområde. Det er tilladt at gå her – heldigt når nu kyststien går gennem her. Turen ender i Boderne ved de små fine røde hytter.

Etape 7

Boderne-Rønne. 19,8 km.

DET VAR DEN SIDSTE ETAPE.
Igen en overskyet men helt fantastisk dag. Terrænet var idag sand, rullesten, skov.
Det har været en utrolig smuk og også lidt udfordrende oplevelse at gå øen rundt… Men jeg tror skisma at jeg vil gøre det igen.

På denne etape går man meget på stranden med rullesten og sand men kommer også i skoven. Ved Arnager skal man gå ad kystvejen, forbi den fine nye badebro, hen til parkeringspladsen, hvor kyststien fortsætter. Man kommer helt tæt på de smukke klippevægge hvor svalerne bor. Herfra går man forbi Bornholms lufthavn ad en smal kyststi, videre til Rønne hvor stien ender ved Galløkken Camping.